lauantai 11. helmikuuta 2012

Vaihteeksi nahasta

Kirppikset ovat tosi kivoja paikkoja - kuten kaikki varmaan tietää. Lähdin etsimään vaaleita nahkakenkiä kuviointikokeiluja varten ja kuinka ollakaan, ihan oikeita sopivia kenkiä löytynyt, mutta sen sijaan aivan mainiot valkoiset nauhalliset jumppatossut; hinta 50 centtiä. Materiaali ei siis ollut turhan arvokasta, joten ei muuta kuin kokeilemaan! Tulos oli mielestäni aivan mainio. Nahkaväreillä ja liimalla tehty batiikki onnistui paremmin kuin osasin odottaakaan.
Tarkkasilmäinen katsoja huomaakin varmaan, että kuvissa on sama kenkä ja vain etuosa - mitäpä sitä testaukseen molempia kenkiä tai edes kokonaista yhtäkään tuhlaamaan...  Kantaosaan maalailin tosin kuvioita silkkiväreillä, mutta kuva jäi ottamatta. Aivan hyvin nekin toimivat. Toiseen kenkään testasin nahkamaalia ja paperikaavioita - tulos ei ollut näin kiva, vaikka sinänsä ihan toimiva.

En ollut vielä ehtinyt tossujeni kanssa kirpparilta ulos, kun huomasin ovensuussa ilmaisten tavaroiden joukossa miesten nahkatakin, ja mukaanhan sekin lähti.  Kohta minulla olikin pystyssä aikamoinen verstas - onneksi sentään koulussa, jossa on isot pöydät ja tarvittavat työvälineet.Yksi valmis pussukkahan tuossa jo seistä jököttää. Nahan pinta oli niin ihastuttavan kulunutta tuosta kohtaa, että se aivan hivelee sormia :).  Ompelin tämän koneella, kun se oli kaikkein helpoin tapa. Vuoriksi laitoin itse painamaani flanellia. Mittasuhteet -hm - olisivat voineet olla vähän paremmat, mutta innostuksen vallassa en sitä oikein huomannut, joten nyt mennään näillä ja tehdään seuraavasti sitten parempi...

Tässä kohtaa piti hieraista silmiään: taskujen uumenista ilmeisesti oli pyörähtänyt tämä muisto ajalta ennen euroja.Miehen  takissa on kyllä paljon materiaalia, mutta myös erittäin paljon kappaleita, leikkauksia ja tikkauksia, joten aika paljon luovuutta sai panna peliin, että niistä saa sommiteltua jotain uutta. Tämä homma on vielä vaiheessa; tavoitteena on kenkäpussi. Nyt jo uskonkin että siihen pääsen - välillä mentiin kyllä jo uhkaavasti tuluskukkaron suuntaan.

Tämä yhtäkkinen innostus nahkatöihin johtuu siitä, että suunnittelen nahkakurssin sisältöä. Tämän talven kurssi tosin peruuntui osallistujien vähyyden vuoksi, mutta hyvin suunniteltu on puoleksi tehty - ehkä innostusta löytyy myöhemmin.

Ja vielä viimeinen pussukka, joka - yllätys yllätys - ei olekaan kierrätystuote, vaan tehty koulun hyvien nahkavarastojen kurjimmasta löydöksestä ;) - minuun kaikki reppanat aina vetoavat... Nahassa oli sekä pintavaurioita että tahroja. Oikeastaan tein vain kuviointikokeilua pieneen palaan ja sitten hoksasin, että heureka, tästä tulisikin aivan hyvä pussukka. (Koulun nahkakurssilla painotettiin, että jokaisen työn jokaisesta osasta pitää ehdottomasti olla oma kaava - arvatkaa oliko...).
Tämä onkin aivan käsityötä, ja siinä on kivoja yksityiskohtia useampia. Myös nappi on itse tehty ja nahasta tietenkin. No, täydellistä ei tullut tästäkään, mutta kyllä minua silti lämmittää ajatus, että annoin sille muiden hyljeksimälle riekaleelle aivan uuden elämän..

1 kommentti:

  1. Mielenkiintoisia töitä nahasta(kin)!
    Yritin etsiä tästä blogistasi "lue blogia" nappia turhaan, mitenköhän pääsisin lukemaan päivitysten tullessa...
    Ei voi kuin ihailla, miten monipuolisia käsitöitä teet!

    VastaaPoista